GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Status

2013/02/23

Comments

GTD-guiden - 7 - Organisera - Status

Det här är sjunde delen av GTD-guiden, du hittar inledningen här: GTD-guiden – Getting things done – Att börja – en inledning till guiden. Har ni hängt med hela guiden så har ni lärt er att samla in och bearbeta materialet i er inkorg. Nu fortsätter vi att kika på hur man strukturerar sina att-göra-punkter: GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Status.

Status (Status)

Varje att-göra-punkt ska ha en status satt. I Toodledo kan man använda de här statusarna:

 • Next Action
 • Active
 • Planning
 • Delegated
 • Waiting
 • Hold
 • Postponed
 • Someday
 • Canceled
 • Reference

Här nedan beskriver jag de jag använder och hur.

Next Action

Att-göra-punkter med status Next action är de punkter jag först ska göra i ett projekt. Varje projekt ska ha minst en att-göra-punkt med status Next action. Det är de att-göra-punkter jag ska börja med för att få projektet att komma framåt och närmre målet. Det är också utifrån den listan jag väljer ut mina MIT (Most important tasks), tre, fyra, saker jag måste få gjorda idag. Att välja MIT är en anpassning jag valt att göra till mitt användande av GTD.

Exempel: I min folder GTD-guiden har jag en att-göra-punkt med status Next action: Skriva gästbloggsinlägg om GTD-guiden, för att marknadsföra och sprida GTD-guiden. Jag har också GTD – Daily review som en Next action varje dag.

Active

Att-göra-punkter med status Active  är sådana punkter jag ska göra inom inte allt för lång framtid.

Exempel: För att komma ihåg att gå igenom min Google Reader har jag det som en active att-göra-punkt varje dag.

Delegated

Att-göra-punkter med status Delegated är sådana punkter som jag delegerat till andra, men som jag vill ha koll på och kunna följa upp att de blir gjorda av andra.

Waiting

Att-göra-punkter med status Waiting är de punkter som jag inte kan göra för att jag väntar på något. Jag kan vänta på information, det kan vara någon annan att-göra-punkt som jag måste göra först innan jag kan göra den här. Att-göra-punkter med status Waiting bör ha ett förfallodatum satt så du vet när du måste kolla upp dem igen.

Exempel: När jag skrev GTD-guiden så jag en Active på att skriva varje kapitle. Sedan hade jag en Waiting på att publicera respektive inlägg.

Hold

Att-göra-punkter med status Hold är punkter jag inte kan göra förrän om ett visst datum.

Exempel: Jag ska på ett föredrag nästa lördag, jag tänker blogga om föredraget på söndag, det har status Hold eftersom jag inte kan göra det förrän på söndag.

Someday

Att-göra-punkter med status Someday är sådana punkter som jag kommer att vilja göra någon gång men det spelar ingen roll när de ska göras.

Exempel: Här hamnar filmer jag vill se, tv-program jag borde titta på, böcker jag borde läsa.

Reference

Att-göra-punkter med status Reference är sådana punkter som t.ex. innehåller viktig information för ett projekt, kontaktpersoner som jag kan behöva kontakta i projektet o.s.v.

Exempel: I mitt projekt GTD-guiden har jag en att-göra-punkt som är referenscase till hela projektet vilket innehåller fakta om projektet, länkar jag vill få in o.s.v.

GTD-guiden består av följande:

 1. GTD-guiden – Getting things done – Att börja – en inledning till guiden
 2. GTD-guiden – Getting things done – En ordlista – förstå guiden
 3. GTD-guiden – Getting things done – Samla in
 4. GTD-guiden – Getting things done – Bearbeta
 5. GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Projekt
 6. GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Kontexter
 7. GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Status
 8. GTD-guiden – Getting things done – Gå igenom – Dagligen
 9. GTD-guiden – Getting things done – Gå igenom – Varje vecka
 10. GTD-guiden – Getting things done – Göra – en avslutning på guiden

Bonusmaterial:
GTD-guiden – Getting things done – Bonusmaterial – Länksamling

Related Posts

Fem steg till en effektivare vardag

Du behöver bara de här fem stegen till en effektivare vardag: Samla in Bearbeta Organisera Gå igenom Göra Lite kortfattat om man inte har mer text än så, MEN, den texten har jag redan skrivit. 😀 Vill du veta mer om de fem punkterna som GTD (Getting things done)...

2 Comments

2 Kommentarer

 1. Peter Östlund

  Bra guide!
  Saknar en förklaring.
  Hur använder du ”Postponed”

  Svara
  • Fredrik Forsberg

   Tack Peter!

   Jag använder inte Postponed alls i mitt Toodledo-upplägg och därför är den inte beskriven i listan.

   Jag skulle kunna tänka mig att använda dem för saker som jag blivit tvingad att skjuta framåt, t.ex. inställt möte, och istället för att ha dem kvar som Overdue så skulle jag tömma datumet och sätta status Postponed på den. Sedan skulle jag fånga upp alla veckans Postponed under min Weekly review som jag kör fredag eftermiddag för att se vad jag måste göra med todo:n igen, t.ex. boka ny mötestid.

   /Fredrik

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. GTD-guiden – Getting things done – Bonusmaterial – Länksamling | frenil - […] GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Status […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

News & Updates

Join Our Newsletter

Share This