GTD-guiden – Getting things done – Göra – en avslutning på guiden

2013/02/26

Comments

GTD-guiden - 10 - Göra

Det här är tioende och sista delen av GTD-guiden, du hittar inledningen här: GTD-guiden – Getting things done – Att börja – en inledning till guiden. Har ni hängt med hela guiden så har ni nu lärt er att samla in och bearbeta materialet i er inkorg, organisera era projekt, kontexter, statusar. Ni har lärt er hur man kan hålla systemet uppdaterat genom att gå igenom dagligen och varje vecka. Nu avslutar vi den här guiden och sätter igång och får saker gjort: GTD-guiden – Getting things done – Göra – en avslutning på guiden.

Kontext, tillgänglig tid och resurser

Nu är det dags att sätta igång och få saker gjorda. För att få rätt på vilken sak du ska göra precis just nu, gå igenom de här frågorna: Vilken kontext befinner du dig i just nu? Hur mycket tid har du tillgängligt? Hur mycket resurser har du, d.v.s. vilken energinivå har du just nu?

Kontext

För att veta vad du ska göra just nu, titta på vilken kontext du är i, vilka saker kan du göra där? Har du ingen telefon tillgänglig just nu så kan du inte ringa några samtal. Eller är det söndag, då har inte verkstaden du ska ringa om bilen öppet, d.v.s. du får vänta med den punkten till imorgon måndag.

Tillgänglig tid

Hur mycket tid har du tillgängligt just nu? Har du satt upp att en grej ska ta två timmar att göra så hinner du inte göra den på en kvart. Välj istället ut någon av de punkter som tar en kvart att göra. En kul grej med Toodledo är att det finns en scheduler, d.v.s. den väljer ut saker åt dig att göra nu baserat på tillgänglig tid, vilken folder/projekt du vill jobba med och vilken kontext du befinner dig i.

Resurser

Resurser syftar på vilken energinivå du har just nu. Är det sen söndagkväll kanske du bör ägna dig åt någon läsning snarare än att planera upp något tufft projekt eller svår problemlösning.

Sammanfattning

Så, det var mina ord om GTD och min anpassning av metoden till verktyget Toodledo.

Som jag skrev i inledningen: Det GTD har hjälpt mig att uppnå är att jag nu kan ta helg. Jag kan lämna jobbet på fredag kväll och lämna det med förvissningen om att jag vet vart jag börjar på måndag morgon. Jag behöver inte fundera på vad jag eventuellt skulle ha glömt, vad jag eventuellt skulle ha missat att göra under veckan. Jag behöver inte ligga sömnlös på söndag natt för att fundera igenom vad som behövs göras kommande arbetsvecka. Jag slipper översvämmas med post-it-notes med att-göra-punkter. Nu har jag koll på vad jag ska göra här näst.

Jag hoppas du kommer ha någon nytta av läsningen och att du vågar testa och sätta igång – Få saker gjorda!

GTD-guiden består av följande:

 1. GTD-guiden – Getting things done – Att börja – en inledning till guiden
 2. GTD-guiden – Getting things done – En ordlista – förstå guiden
 3. GTD-guiden – Getting things done – Samla in
 4. GTD-guiden – Getting things done – Bearbeta
 5. GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Projekt
 6. GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Kontexter
 7. GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Status
 8. GTD-guiden – Getting things done – Gå igenom – Dagligen
 9. GTD-guiden – Getting things done – Gå igenom – Varje vecka
 10. GTD-guiden – Getting things done – Göra – en avslutning på guiden

Bonusmaterial:
GTD-guiden – Getting things done – Bonusmaterial – Länksamling

Related Posts

Fem steg till en effektivare vardag

Du behöver bara de här fem stegen till en effektivare vardag: Samla in Bearbeta Organisera Gå igenom Göra Lite kortfattat om man inte har mer text än så, MEN, den texten har jag redan skrivit. 😀 Vill du veta mer om de fem punkterna som GTD (Getting things done)...

2 Comments

2 Kommentarer

 1. Mia*

  Så där, nu har jag äntligen kommit mig för att läsa din guide – och känner mig vederbörligen inspirerad att åtminstone samla ihop alla saker jag tänkt att jag ska/vill/måste göra (och skriftligen strukturera). Jag har alltid gillat ”att göra”-listor, men aldrig skaffat mig ett enhetligt system utan blandat lappar och listor på papper med deras motsvarigheter i elektronisk form.

  (haha, hittade precis den här kommentaren, som legat i … tja, nästan en vecka, tror jag – dags att posta!)

  Svara
  • Fredrik Nilsson

   Bra att jag kunde bidra med lite inspiration! Fråga om du fastnar någonstans!
   /Fredrik

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. GTD-guiden – Getting things done – Gå igenom – Varje vecka | frenil - […] GTD-guiden – Getting things done – Göra – en avslutning på guiden […]
 2. GTD-guiden – Getting things done – Bonusmaterial – Länksamling | frenil - […] GTD-guiden – Getting things done – Göra – en avslutning på guiden […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

News & Updates

Join Our Newsletter

Share This