GTD-guiden – Getting things done – Att börja – en inledning till guiden

2013/02/17

Comments

GTD-guiden - 1 - Att börja

Jag höll länge på att skriva att-göra-listor. Jag har översvämmats av post-it-lappar. Jag har drunknat i anteckningar blandat med att-göra-punkter. Jag blandade dem med mejl och kalender för att hålla koll. Jag missade ytterst sällan saker, men det tog tid – det tog energi. Och jag funderade alldeles för ofta på vad jag missat. Nu vet jag bättre. Jag tänker tipsa er om samma sak, genom att läsa GTD-guidens 10 steg så har du kommit en bit på vägen.

Det jag framför allt ser som största vinsten är att jag nu kan ta helg. Jag kan lämna jobbet på fredag kväll och lämna det med förvissningen om att jag vet vart jag börjar på måndag morgon. Jag behöver inte fundera på vad jag eventuellt skulle ha glömt, vad jag eventuellt skulle ha missat att göra under veckan. Jag behöver inte ligga sömnlös på söndag natt för att fundera igenom vad som behövs göras kommande arbetsvecka.

Det hela började med att jag  i efterhand såg ett föredrag från SSWC 2011 – GTD – Personlig effektivitet där @trulytherese och  @olaberg föredrog en metod som verkade mycket spännande. Föredraget går fortfarande att se via Bambuser: http://bambuser.com/v/1893444. Jag fastnade för det och har läst på mycket och sedan dess har jag använt ETT system för mina att-göra-listor och att-göra-punkter.

Metoden heter Getting things done

Metoden heter Getting things done och skapades av David Allen. Den är beskriven i en svensk översättning i boken “Få det gjort – svart bälte i vardagseffektivitet“, orginalet heter “Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity”.

På Wikipedia beskrivs Getting things done så här:

The Getting Things Done method rests on the idea that a person needs to move tasks out of the mind by recording them externally, so the mind is free from the job of remembering the tasks that need to be completed. One can then concentrate on performing the tasks, instead of remembering.

Metodens fem steg för att få saker gjorda

Metoden går alltså ut på att tömma huvudet och låta något annat komma ihåg alla våra att-göra-punkter och vi kan istället använda huvudet till viktigare saker, till exempel att göra alla att-göra-punkter. För att göra det så använder David Allens metod, Getting things done, följande fem steg:

 • Samla in
 • Bearbeta
 • Organisera
 • Gå igenom
 • Göra

GTD-guiden – Getting things done

GTD-guiden är min beskrivning över hur metoden GTD fungerar och hur jag använder den ihop med Toodledo, mitt val av GTD-verktyg. GTD-guiden kommer innehålla tio inlägg som baseras på metodens fem steg.

Guiden lär dig att hjärnan är inte gjord för att komma ihåg saker, den är gjord för att tänka med. T.ex. när kommer du ihåg att batterierna till ficklampan är slut? Den lär dig ställa frågan: Vilket är nästa steg? Den lär dig också vikten av att genomgång varje vecka är ett måste. När du har ett system du litar på så kräver det genomgång varje vecka för att du ska fortsätta lita på det.

Under de kommande dagarna publiceras den i ett inlägg om dagen. Nu får vi saker gjort – håll till godo! 😀

GTD-guiden består av följande:

 1. GTD-guiden – Getting things done – Att börja – en inledning till guiden
 2. GTD-guiden – Getting things done – En ordlista – förstå guiden
 3. GTD-guiden – Getting things done – Samla in
 4. GTD-guiden – Getting things done – Bearbeta
 5. GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Projekt
 6. GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Kontexter
 7. GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Status
 8. GTD-guiden – Getting things done – Gå igenom – Dagligen
 9. GTD-guiden – Getting things done – Gå igenom – Varje vecka
 10. GTD-guiden – Getting things done – Göra – en avslutning på guiden

Bonusmaterial:
GTD-guiden – Getting things done – Bonusmaterial – Länksamling

Related Posts

Fem steg till en effektivare vardag

Du behöver bara de här fem stegen till en effektivare vardag: Samla in Bearbeta Organisera Gå igenom Göra Lite kortfattat om man inte har mer text än så, MEN, den texten har jag redan skrivit. 😀 Vill du veta mer om de fem punkterna som GTD (Getting things done)...

8 Comments

8 Kommentarer

  • frenil

   Tack Therese! 😀

   Svara
 1. Mia*

  Ser fram emot att läsa din guide (gudarna ska veta att jag behöver alla puffar jag kan få! :), men väntar nog med att börja tills alla delarna finns tillgängliga – avskyr att bli hängande i väntan på nästa del.

  ”affärssystem i bilbranschen”? Haha, det hade jag ingen aning om.

  Svara
  • frenil

   🙂 du kommer vara värsta GTD-ninjan om du följer mina tips och sedan sätter igång. Min guide + att läsa boken (“Få det gjort – svart bälte i vardagseffektivitet“) kan vara en bra start innan du sätter igång. Du kan gott få med dig @basic70 på traven!

   Svara
 2. Mia*

  Haha, jag misstänker att varken det ena eller det andra nödvändigtvis blir så lätt som det låter! 🙂

  Svara
  • frenil

   det kommer gå bra så snart du sätter igång 😀

   Svara
 3. Johannes Krunegård

  Hej!

  Håller med Therese ovan. Fantastiskt ambitiöst!

  Roligt att se att du hittat till Produktivitetsbloggen också.

  Med vänliga hälsningar

  / Johannes
  Redaktör Produktivitetsbloggen

  Svara
  • Fredrik Nilsson

   Tack Johannes! 🙂
   Jag har idag skrivit på en gästbloggspost som jag hoppas få publicerad inom kort där ni kommer vara nämnda igen.
   Jag gillar er sida och har dessutom tränat en del ihop med Andreas.

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. 3 förbättringar på ditt GTD-system - Social Business - [...] om hur du kan komma igång med GTD, t.ex. i Fritjofs Intensivkurs i Getting Things Done, min egen GTD-guiden,…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

News & Updates

Join Our Newsletter

Share This