GTD-guiden - 1 - Att börja

Jag höll länge på att skriva att-göra-listor. Jag har översvämmats av post-it-lappar. Jag har drunknat i anteckningar blandat med att-göra-punkter. Jag blandade dem med mejl och kalender för att hålla koll. Jag missade ytterst sällan saker, men det tog tid – det tog energi. Och jag funderade alldeles för ofta på vad jag missat. Nu vet jag bättre. Jag tänker tipsa er om samma sak, genom att läsa GTD-guidens 10 steg så har du kommit en bit på vägen.

Det jag framför allt ser som största vinsten är att jag nu kan ta helg. Jag kan lämna jobbet på fredag kväll och lämna det med förvissningen om att jag vet vart jag börjar på måndag morgon. Jag behöver inte fundera på vad jag eventuellt skulle ha glömt, vad jag eventuellt skulle ha missat att göra under veckan. Jag behöver inte ligga sömnlös på söndag natt för att fundera igenom vad som behövs göras kommande arbetsvecka.

Det hela började med att jag  i efterhand såg ett föredrag från SSWC 2011 – GTD – Personlig effektivitet där @trulytherese och  @olaberg föredrog en metod som verkade mycket spännande. Föredraget går fortfarande att se via Bambuser: http://bambuser.com/v/1893444. Jag fastnade för det och har läst på mycket och sedan dess har jag använt ETT system för mina att-göra-listor och att-göra-punkter.

Metoden heter Getting things done

Metoden heter Getting things done och skapades av David Allen. Den är beskriven i en svensk översättning i boken “Få det gjort – svart bälte i vardagseffektivitet“, orginalet heter “Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity”.

På Wikipedia beskrivs Getting things done så här:

The Getting Things Done method rests on the idea that a person needs to move tasks out of the mind by recording them externally, so the mind is free from the job of remembering the tasks that need to be completed. One can then concentrate on performing the tasks, instead of remembering.

Metodens fem steg för att få saker gjorda

Metoden går alltså ut på att tömma huvudet och låta något annat komma ihåg alla våra att-göra-punkter och vi kan istället använda huvudet till viktigare saker, till exempel att göra alla att-göra-punkter. För att göra det så använder David Allens metod, Getting things done, följande fem steg:

 • Samla in
 • Bearbeta
 • Organisera
 • Gå igenom
 • Göra

GTD-guiden – Getting things done

GTD-guiden är min beskrivning över hur metoden GTD fungerar och hur jag använder den ihop med Toodledo, mitt val av GTD-verktyg. GTD-guiden kommer innehålla tio inlägg som baseras på metodens fem steg.

Guiden lär dig att hjärnan är inte gjord för att komma ihåg saker, den är gjord för att tänka med. T.ex. när kommer du ihåg att batterierna till ficklampan är slut? Den lär dig ställa frågan: Vilket är nästa steg? Den lär dig också vikten av att genomgång varje vecka är ett måste. När du har ett system du litar på så kräver det genomgång varje vecka för att du ska fortsätta lita på det.

Under de kommande dagarna publiceras den i ett inlägg om dagen. Nu får vi saker gjort – håll till godo! 😀

GTD-guiden består av följande:

 1. GTD-guiden – Getting things done – Att börja – en inledning till guiden
 2. GTD-guiden – Getting things done – En ordlista – förstå guiden
 3. GTD-guiden – Getting things done – Samla in
 4. GTD-guiden – Getting things done – Bearbeta
 5. GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Projekt
 6. GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Kontexter
 7. GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Status
 8. GTD-guiden – Getting things done – Gå igenom – Dagligen
 9. GTD-guiden – Getting things done – Gå igenom – Varje vecka
 10. GTD-guiden – Getting things done – Göra – en avslutning på guiden

Bonusmaterial:
GTD-guiden – Getting things done – Bonusmaterial – Länksamling

Share This