När ska jag göra vad på min att göra-lista? Det beror på vilken kontext jag befinner mig, vilket plats eller utrustning jag har tillgänglig. Hur mycket tid jag har tillgänglig. Vilken energinivå jag har just nu. Vilka saker har högst prioritet av de jag kan göra beroende på kontext, tid och energi.

Kontext

Kontext betyder i GTD-sammanhang vilken plats du befinner dig på och vilka verktyg har du tillgänliga.
På vilken plats befinner jag mig? I bilen? Då kan jag till exempel ringa några av de samtal jag behöver få gjorda (ja, jag använder handsfree).
När jag pendlar med Roslagsbanan, då kan jag till exempel läsa någon av de punkter som jag har märkt med ”läsa” i min lista.

Läs mer om Organisera – Kontexter i min GTD-guide.

Tid

Hur mycket tid har jag på mig att göra saker just nu? Jag har börjat märka mina att göra-punkter utifrån hur många Pomodoro jag uppskattar att de tar. Har jag 25 minuter tillgängligt så kikar jag på min lista med alla punkter som jag uppskattar ska ta 25 minuter.

Energinivå

Vilken energinivå har jag just nu? Orkar jag ta tag i något som legat alldeles för länge, eller är jag i zombie-läge? Tack @frkgeek för uttrycket.
Kan jag göra knepigare saker eller så enkelt som möjligt just nu?

Prioritet

Utifrån de saker jag fått fram från kontext, tid och energinivå. Vilken av de sakerna har högst prioritet. Prioriteten sätter du när du lägger in sakerna i listan, utifrån dina mål.

Vill du läsa mer om GTD, kolla in min min GTD-guide.

Share This