När ska jag göra vad på min att göra-lista?

2014/06/07

Comments

När ska jag göra vad på min att göra-lista? Det beror på vilken kontext jag befinner mig, vilket plats eller utrustning jag har tillgänglig. Hur mycket tid jag har tillgänglig. Vilken energinivå jag har just nu. Vilka saker har högst prioritet av de jag kan göra beroende på kontext, tid och energi.

Kontext

Kontext betyder i GTD-sammanhang vilken plats du befinner dig på och vilka verktyg har du tillgänliga.
På vilken plats befinner jag mig? I bilen? Då kan jag till exempel ringa några av de samtal jag behöver få gjorda (ja, jag använder handsfree).
När jag pendlar med Roslagsbanan, då kan jag till exempel läsa någon av de punkter som jag har märkt med ”läsa” i min lista.

Läs mer om Organisera – Kontexter i min GTD-guide.

Tid

Hur mycket tid har jag på mig att göra saker just nu? Jag har börjat märka mina att göra-punkter utifrån hur många Pomodoro jag uppskattar att de tar. Har jag 25 minuter tillgängligt så kikar jag på min lista med alla punkter som jag uppskattar ska ta 25 minuter.

Energinivå

Vilken energinivå har jag just nu? Orkar jag ta tag i något som legat alldeles för länge, eller är jag i zombie-läge? Tack @frkgeek för uttrycket.
Kan jag göra knepigare saker eller så enkelt som möjligt just nu?

Prioritet

Utifrån de saker jag fått fram från kontext, tid och energinivå. Vilken av de sakerna har högst prioritet. Prioriteten sätter du när du lägger in sakerna i listan, utifrån dina mål.

Vill du läsa mer om GTD, kolla in min min GTD-guide.

Related Posts

Sluta skjuta upp saker – sluta prokrastinera

Jag skrev tidigare om att sluta skjuta upp saker och Canons arbete med dokumentismen. Dokumentism – läran om hur du jobbar effektivare med dokument och information. Canon samarbetar med ståupparen Jacob Öqvist under konceptet Smarta Dumheter. I det här klippet får du...

Blogg100 2014 har tagit studenten…

Blogg100 har tagit studenten, för blogg100 har tagit studenten, blogg100 har tagit studenten, fyfan vad vi är bra! Alla som har bloggat i Blogg100, som började första mars och idag har lagt ut sista inlägget i #blogg100-serien har idag klarat av utmaningen: Ett inlägg...

Tim Ferriss sex tips till en effektivare vardag

Business Insider publicerade häromdagen en intervju med Tim Ferriss (The 4-hour work week) där de pratade om hur man får en effektivare vardag. Här är Tim Ferriss sex tips till hur du kan bli effektivare: Manage Your Mood Don’t Check Email in The Morning Before You...

0 Comments

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

News & Updates

Join Our Newsletter

Share This