GTD-guiden – Getting things done – Gå igenom – Varje vecka

2013/02/25

Comments

GTD-guiden - 9 - Gå igenom - Varje veckaDet här är nionde delen av GTD-guiden, du hittar inledningen här: GTD-guiden – Getting things done – Att börja – en inledning till guiden. Nu kikar vi vidare på GTD-guiden – Gå igenom – Varje vecka.

För att ha ett tillförlitligt system som du själv litar på till 100 procent. Då måste du se till att ta dig tid till dina dagliga genomgångar och genomgången som du gör varje vecka (weekly review). Den används för att utföra viktiga rutinpunkter inom GTD. Man går t.ex. igenom sina projekt, someday-ärenden, följer upp att-göra-punkter som har status waiting, hold eller postponed.

Här följer hur jag gör min genomgång varje vecka.

Min checklista för genomgång varje vecka

Samla ihop allting i inkorgen

Samla ihop allting i inkorgen. Det kan vara kvitton, lösa papper, egentligen allt du har på skrivbordet eller runt dig. Kom också ihåg läs-senare-länkar från din webbläsare eller dina stjärnmarkeringar i Google Reader:n.

Se GTD-guiden – Getting things done – Samla in.

Gå igenom eventuella checklistor

Har du checklistor att gå igenom för ditt arbete? Gå igenom dem och för in eventuella att-göra-punkter till ditt GTD-system. Hamnar de i inkorgen så är det bra om du gör den här punkten bland de första, innan du hugger tag i nästa punkt – Töm inkorgen.

Töm inkorgen

Bearbeta inkorgen så att den är helt tömd. Hur du tömmer den läser du i GTD-guiden – Getting things done – Bearbeta.

Gå igenom alla case så de har folder, kontext, mål, tagg och status

Gå igenom alla case så att de har folder, kontext, mål, tagg och status.  Den här punkten kan se annorlunda ut beroende på vilket system du använder och vad du har för attribut på dina att-göra-punkter.

Gå igenom stjärnmarkerade att-göra-punkter

Det är lite för enkelt att stjärnmarkera att-göra-punkter så för att hålla ned det antalet har jag valt att rensa stjärnmarkerade på både dagliga genomgången och veckogenomgången.

Gå igenom topprioriterade att-göra-punkter

Gå igenom alla topprioriterade att-göra-punkter och se vilka som inte längre är topprioriterade punkter. Du kan kanske sänka prioriteten på några av dem?

Töm huvudet

En av grundpoängerna med GTD är att du inte ska behöva ha att-göra-punkter i huvudet. Du ska inte behöva komma ihåg dem. Du ska istället använda hjärnkapaciteten till att göra saker. Den här punkten är därför extra viktig.

Skriv ned och bearbeta nya projekt, att-göra-punkter, vänta på-punkter, someday-punkter o.s.v.
Tips om du fastnar: Ta varje projekt och fundera på dem någon minut och se om det är något du inte har med i ditt system.

Kolla igenom tidigare kalender

Gå igenom föregående veckas kalender och kolla vad du har missat att lägga upp för att-göra-punkter därifrån. Du hade möte i tisdags och du skulle följa upp punkt A, B och C tills nästa möte. Skriv in dem i ditt GTD-system.

Kolla igenom kommande kalender

Gå igenom kommande veckas kalender och kolla vad du har missat att lägga upp för att-göra-punkter för det du har i kalendern. Du ska ha ett möte på tisdag och du behöver förbereda punkt A, B och C tills dess. Skriv in dem i ditt GTD-system.

Gå igenom status waiting, hold och postponed

Gå igenom statusarna waiting, hold och postponed. Se vad som förändrads med dessa punkter, vilka som är inaktuella, vilka som nu är aktiva eller next actions.

Gå igenom status someday

Gå igenom dina att-göra-punkter med status someday och se om någon av dem har blivit gjord i farten, eller om de blivit inaktuella. Något du vill hugga tag i nästa vecka?

Gå igenom folder (dina projekt)

Kolla att du har relevanta foldrar, någon är klar? Någon du behöver lägga till? Se till att du har en Next action för varje folder/projekt.

Gå igenom dina mål

Gå igenom status på dina mål, vad är viktigt för dig? Vad behöver du göra för att nå dit? Något som behöver ha högre prio än annat för att det uppfyller ditt mål snabbare?

Utvärdera GTD och nya tekniker

Det är viktigt att utvärdera GTD och se till att anpassa systemet så det funkar för dig. Jag har till exempel anpassat mitt GTD:ande så jag använder MIT (most important task) och Zero inbox vilket inte är med i grundupplägget för GTD. Har det dykt upp några nya tekniker att använda ihop med GTD? Finns det något nytt du kan addera till ditt GTD:ande?

David Allen ger bort gratis

Hos David Allen Co kan du hämta ned en gratis (kräver registrering) mall för hur veckogenomgången ser ut. Länk: http://www.davidco.com/free_articles

Andra skriver om veckogenomgången

Här hittar du en Prezi-presentation om Weekly review: http://prezi.com/ihlilrm4ibar/gtd-weekly-review-webinar-visual-harvest/

Namnet till trots så är det här en bra beskrivning på Weekly review: Ehow How to do GTD daily reviews

Zenhabits How to do a Weekly Review in Under an Hour

Zenhabits Weekly Review: Key to GTD and achieving goals

Ytterligare ett exempel på en lång checklista vad som kan gås igenom varje vecka:

Getting Things Done – My experiences with using GTD – My Weekly Review Checklist

GTD-guiden består av följande:

 1. GTD-guiden – Getting things done – Att börja – en inledning till guiden
 2. GTD-guiden – Getting things done – En ordlista – förstå guiden
 3. GTD-guiden – Getting things done – Samla in
 4. GTD-guiden – Getting things done – Bearbeta
 5. GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Projekt
 6. GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Kontexter
 7. GTD-guiden – Getting things done – Organisera – Status
 8. GTD-guiden – Getting things done – Gå igenom – Dagligen
 9. GTD-guiden – Getting things done – Gå igenom – Varje vecka
 10. GTD-guiden – Getting things done – Göra – en avslutning på guiden

Bonusmaterial:
GTD-guiden – Getting things done – Bonusmaterial – Länksamling

Related Posts

Fem steg till en effektivare vardag

Du behöver bara de här fem stegen till en effektivare vardag: Samla in Bearbeta Organisera Gå igenom Göra Lite kortfattat om man inte har mer text än så, MEN, den texten har jag redan skrivit. 😀 Vill du veta mer om de fem punkterna som GTD (Getting things done)...

0 Comments

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

 1. GTD – Prezipresentation om Weekly Review | frenil - […] GTD-Guiden skriver jag om veckogenomgången som jag gör varje vecka för att ha ett tillförlitligt och uppdaterat […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

News & Updates

Join Our Newsletter

Share This