När kommer du ihåg att du behöver slänga soporna? När kommer du på att batteriet till ficklampan är slut? När kommer du ihåg att vattna blommorna?

För många (om inte de flesta) är svaret: När man ska slänga nästa sak i en redan full papperskorg, för en hundägare jag känner är det när hunden spridit ut soporna i vardagsrummet, när man behöver ficklampan för att det är mörkt och när blommorna börjar se ledsna ut.

Blommorna är ett bra exempel på en trigger eller påminnelse som fungerar. Det vill säga en trigger som skapar sig själv. Blommorna ser ledsna ut – du vattnar dem. Eller ett nytt hundexempel, hunden stirrar på en tom vattenskål, du fyller på vatten.

Men alla triggers sköter sig inte själva utan du behöver skapa ett eget system för triggers och påminnelser som du behöver. Hjärnan är inte gjord för att själv komma ihåg sådana här saker. Till exempel lägger jag brev som ska postas (händer inte så ofta längre) så jag ser dem nästa gång jag går ut och vet att jag ska förbi en brevlåda. Jag lägger in påminnelser i min kalender för saker jag behöver komma ihåg vid givna tillfällen, till exempel så får jag en påminnelse via min kalender och telefon varje kväll att jag ska koka morgondagens frukostägg.

Utöver triggers och påminnelser använder jag checklistor i så många fall jag kan för att inte glömma bort steg på vägen.

Vad använder du för triggers och påminnelser?

Share This