5 metoder för att bli produktivare

2014/03/11

Comments

I min vardag använder jag flera tekniker för att lyckas hålla produktiviteten uppe på en hög nivå.
Här är de viktigaste:

Getting Things Done (GTD)

Kort beskrivning: Metoden heter Getting things done (GTD) och skapades av David Allen. Metoden går (förenklat) ut på att du ska ha ett tillförlitligt system att hålla rätt på alla dina att göra-saker så du kan använda hjärnan till viktigare saker.
Läs mer: Du kan läsa mer om GTD i min GTD-guide.
Verktyg: Toodledo.

Zero Inbox

Kort beskrivning: Med på köpet när man använder GTD är Zero Inbox, en metod som Merlin Mann står bakom. Går ut på att du ska hålla inkorgen ren genom att bearbeta mejlen direkt, tar det mindre än två minuter, gör det direkt, annars bestäm vad du behöver göra för nästa åtgärd och i mitt fall, stoppa in det i Toodledo.
Läs mer: Artikelserie på 43folders
Verktyg: Jag använder Outlook, Gmail och iphoneklienten för att hantera mejl.

Most important task (MIT)

Kort beskrivning: Tekniken går ut på att välja ut dagens en till tre viktigaste att göra-punkter och dessa tre ska vara klara innan dagen är slut.
Läs mer: Zenhabit, Leo Babauta – Purpose Your Day: Most Important Task (MIT).
Verktyg: Toodledo (jag stjärnmarkerar mina MIT:s)

Timeboxing

Kort beskrivning: Jag använder två varianter av timeboxing, dels en variant med att ruta in arbetsveckan för komma framåt med alla projekt och dels pomodorotekniken för att få ostört fokus under tiden.
Läs mer: Andreas, Produktivitetsbloggen, beskrev hur du kan Få viktiga saker gjorda genom att ruta in din vardag.
Verktyg: Jag använder Google Calendar för att visualisera vad jag har att göra och för att påminna mig om vilka timeboxar jag har att planera in under veckan.

Pomodoro

Kort beskrivning: Pomodorometoden bygger på att du arbetar fokuserat i 25 minuter och vilar (gör annat) 5 minuter och upprepar så många gånger du behöver för att bli klar. Jag använder den när jag har många saker på dagens lista och behöver vara extra fokuserad.
Läs mer: Wikipedia – Pomodoro Technique
Verktyg: Jag har Pomodoro Timer installerad på datorn.

Att slipa vidare på

Det jag behöver slipa vidare på är användandet av min not to do-list som jag skrev om häromdagen: Var produktiv som Sanna Nielsen – Undo

Related Posts

Sluta skjuta upp saker – sluta prokrastinera

Jag skrev tidigare om att sluta skjuta upp saker och Canons arbete med dokumentismen. Dokumentism – läran om hur du jobbar effektivare med dokument och information. Canon samarbetar med ståupparen Jacob Öqvist under konceptet Smarta Dumheter. I det här klippet får du...

Blogg100 2014 har tagit studenten…

Blogg100 har tagit studenten, för blogg100 har tagit studenten, blogg100 har tagit studenten, fyfan vad vi är bra! Alla som har bloggat i Blogg100, som började första mars och idag har lagt ut sista inlägget i #blogg100-serien har idag klarat av utmaningen: Ett inlägg...

När ska jag göra vad på min att göra-lista?

När ska jag göra vad på min att göra-lista? Det beror på vilken kontext jag befinner mig, vilket plats eller utrustning jag har tillgänglig. Hur mycket tid jag har tillgänglig. Vilken energinivå jag har just nu. Vilka saker har högst prioritet av de jag kan göra...

0 Comments

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. 33 regler för att öka din produktivitet | frenil - […] Jag skrev kort om timeboxing häromdagen i 5 metoder för att bli produktivare. […]
  2. Sju tips till bättre personlig effektivitet | frenil - […] Du kommer inte hinna göra allt på din att göra-lista så välj ut den punkt som är allra mest…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

News & Updates

Join Our Newsletter

Share This